Fisk är nyttig mat och de flesta av oss skulle säkert må bra av att äta mer fisk. Problemet är att 75 % av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller hotas av överfiskning.
Att vi måste återställa balansen är inte bara en fråga om människans önskan att äta fisk även i framtiden. Det är också viktigt för den biologiska mångfalden.
För att vi ska kunna fortsätta äta fisk behöver vi lära oss mer om hur vi ska nyttja haven och sjöarna på ett sätt som bevarar den biologiska mångfalden.
Fiskguiden är en rapport från Världsnaturfonden, WWF, och ger en mycket bra inblick i fisksituationen i världen idag. I rapporten finns en överskådlig sammanställning av våra vanligaste fiskar avseende tillgång, hotbild etc.
Fiskguiden
Fiskguiden i fickformat är en snabbguide för dig som står vid fiskdisken och ska handla.
Fiskguiden, fickformat
Fisk och skaldjur har precis som frukt och grönsaker säsonger då de smakar som bäst och priset är som lägst. Ekomatcentrum har gjort en dekorativ säsongsguide för fisk och skaldjur. Beställ direkt från vår hemsida och få hemskickad till din brevlåda.
Säsongsguide FISK & SKALDJUR
Allmänna tips för miljövänliga inköp av fisk
1 Köp inte för små fiskar. Det är viktigt att fiskarna hinner fortplanta sig åtminstone en gång innan de fångas. Fråga därför efter fisk som är större än minsta lekstorleken.
2 Våga Pröva något nytt! Variera inköpen i fiskdisken så du bidrar till att trycket minskar på de mest populära och överfiskade arterna.
3 Undvik djuphavslevande arter. De är extra känsliga för överfiske och djuphavsfisket är fotfarande i stort sett oreglerat.
4 Köp inte fisk och skaldjur som finns med på Artdatabankens lista över hotade arter, den så kallade rödlistan, exempelvis hälleflundra, ål, vissa hajar och vildlax från Östersjön. (Se www.artdata.slu.se)
5 Köp miljömärkt fisk när det finns. Kontrollera också ursprunget på frysta produkter.
6 Fråga efter lokalt fångad fisk eftersom det gynnar småskaligt kustnära fiske eller fisket i sjöar nära dig samt minskar transporterna av fisk. Förhoppningsvis är också fisken färskare.
7 Fråga efter fisk och skaldjur som fångats med selektiva redskap, dvs fiskfällor, burar för kräftor och krabbor och trålar som inte fångar småfisk och annan oönskad bifångst.
8 Våga fråga - men bli inte nedslagen om du inte får de svar som du önskar. Många som säljer fisk och skaldjur känner inte till fiskarnas biologi eller fiskets miljöeffekter. Genom att ställa frågor kan du bidra till att öka intresset för och påverka utvecklingen mot ett mer hållbart fiske.
(Källa: Väldsnaturfondens rapport "Fiskguiden")