(Ej inloggad)
Logga in  |  Nyregistrering

Så kommer du igång

Rusta dig med tålamod, entusiasm och en rejäl portion humor när du tar de första stegen mot 25 % ekologiskt. Det kan behövas i dina kontakter med grossister och medarbetare. Ekologisk mat väcker känslor, positiva och negativa. Ekologisk mat går sällan obemärkt förbi.

Förankra
Börja med att förankra beslutet om att servera ekologiskt hos all berörd personal på din arbetsplats. Samla dina medarbetare och diskutera för- och nackdelar med ekologiskt och vilka praktiska åtgärder som kan behöva genomföras. Ordna gärna någon form av utbildning för personalen där du informerar era mål för ekologiskt och vad det kommer att innebära för er i köket. Se till att ha alla eller åtminstone de flesta med på tåget innan du tar nästa steg.

Handlingsplan
Gör en handlingsplan för hur ni ska arbeta med att föra in mer ekologisk mat. Planera tillsammans med dina medarbetare. Är du ensam i köket kan du ta kontakt med någon annan ensam kock eller kokerska och utbyta idéer och upprätta individuella handlingsplaner.

En sak i taget
Ta en sak i taget. Börja med en eller ett par produkter. Börja med något som alltid finns t.ex. ekologisk mjölk eller havregryn. Morötter, potatis och vitkål är andra säkra produkter som dessutom är odlade i Sverige. Bygg sedan på med fler varor när tillfälle ges och du känner att du har kontroll på ekonomin och har säkra leveranser.

Planera inköpen
Det brukar fungera bäst om man har en öppen dialog med sin leverantör. Informera din grossist om era ekologiska planer och ta reda på vilka produkter han kan leverera. Ta reda på vilka ekologiska produkter som finns med i det centrala avtalet inom upphandlingen och börja med att köpa av dem. Tänk på att många ekologiska produkter inte alltid finns i lager. Ibland finns de i beställningssortimentet och då tar det längre tid att få dem levererade. Var ute i god tid!

Hur klara ekonomin?
Även om ekologiska råvaror är dyrare behöver den färdiga rätten inte kosta mer. Grundläggande är att använda Ekomatsedeln, vår S.M.A.R.T.- anpassade receptbank. Det ger automatiskt bättre ekonomi, mer hälsosamma måltider och val av livsmedel som är bra för vår miljö.

Tala om vad ni gör!
Intresset för naturlig mat ökar för varje dag. Tala om för era matgäster och andra i er omgivning att ni satsar på ekologisk mat. Visa på alla steg ni tar och vilka fördelar det ger era matgäster. Marknadsför ert arbete och ni kommer att få respons på det ni gör.



Copyright 2009 EkoMatCentrum Telefon: 08-779 59 29. info@ekomatcentrum.se *